Izvor: Slobodna dalmacija

U Postirima na Braču otvorena je najsuvremenija tvornica za preradu ribe u Europi, što je najveća investicija u ribarstvu od osamostaljenja Hrvatske!  

Na više od 15 000 metara četvornih do 2014. raditi će 330 radnika ili stotinu više nego do sada. Tvornicu u kojoj će se proizvoditi novi riblji brend „Adriatic Queen“, otvorio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, a direktor tvorrnice Mislav Bezmalinović naglasio je da je slavlje moglo biti veći da se znalo kada će se točno ishoditi uporabna dozvola, „pa je ovako fešta nešto skromnija, po brački, ali će se zato velika sredstva uplatiti u humanitarne svrhe“.

 

Vrijednost investicije je 250 milijuna kuna, trideset posto ulaganja osigurano je iz vlastitih sredstava, a ostalo kreditima HBOR-a i sredstvima iz IPARD-a čija se isplata očekuje.

Preuzete kreditne obveze dijelom će biti vraćene i od prodaje projekta za hotel sa 200 smještajnih jedinica na mjestu stare fabrike koja se danas nalazi u turističkoj zoni, a za koju je već napravljen projekt; uplaćeno je i pola iznosa za komunalije što će veseliti novoga vlasnika, pa se u „Sardini“ nadaju skoroj prodaji.

- U „Sardini“ godinama investiramo, a izgradnja nove tvornice u tom je smislu samo veliko finale. Svih ovih godina radimo to uz veliku pomoć HBOR-a. Prvo smo oformili vlastitu flotu ribarskih brodova i stručno se ekipirali, da bi kasnije, osluškujući gibanja na svjetskom tržištu i razmišljajući o našem ulasku u Uniju, krenulo hrabro i u ovu veliku investiciju znajući da ribarstvo u EU ima perspektivu jer izlaskom iz CEFTA-e mi nismo izgubili benefite kao drugi, pa smo i dalje u povoljnom položaju – kazao je direktor „Sardine“ Mislav Bezmalinović i posebno se zahvalio ocu Nikici, jednom od vlasnika tvornice, koji je, veli, bio prvi među jednakima kada se kroz četiri godine planirala gradnja nove tvornice, posebno financijska konstrukcija za tako veliki projekt, ali i sama realizacija na terenu.

- Kad zahvaljujući tunama imate suficit od 100 milijuna dolara u razmjeni s Japanom, onda osjetite ponos. Ulaskom u EU, a i kroz turizam koji zahvaljujući toj činjenici raste, promovirati ćemo našu gastronomiju, pa tako i riblje proizvode i plasirati nove brendove – istaknuo je Jakovina i podsjetio da je do 2020., Hrvatskoj svake godine iz Fonda za ruralni razvoj EU-a na raspolaganju 333 milijuna eura godišnje, a za ribarstvo 40 milijuna eura.

Što se brendova tiče, a o kojima je i Jakovina govorio, u Postirima napuštaju staro ime za svoje proizvode „Sardina“, a na internacionalno tržište izići će pod etiketom „Adriatic Queen“.

Osim sardina ili tune, u novoj će se tvornici proizvoditi i riblje paštete, školjke, a uskoro i riblje ulje koje je naročito traženo u Francuskoj i ostalim zemljama EU-a.

Radnici koji su napustili staru fabriku, a koja je preživjela nekoliko država i u kojoj je u 106 godina postojanja radilo „po Brača“, sa suzama radosnicama popratili su otvaranje nove tvornice i trenutak kad je ministar Jakovina pritiskom na dugme pokrenuo automatsku traku za sortiranje sardina.

Bezmalinović je istaknuo da su oni ovakvu investiciju mogli  jeftinije realizirati na kopnu, ali kako su vlasnici većinom vezani podrijetlom ili životom uz Brač, odlučili se ostati na otoku, tim više što ovdje imaju stručnu radnu snagu.

- HBOR je odavno prepoznao „Sardinu“ i kada se išlo u ovu investiciju procijenili smo, da uza sve poslovne rizike koji uz to idu,  ova tvornica s Upravom i planovima koje kani realizirati može uredno servisirati svoje obveze prema nama. Nažalost,   mnogi hrvatski gospodarstvenici na kopnu nemaju hrabrosti napraviti ovakav iskorak – kazao je predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev.

Do sada je iz „Sardine“ na domaće i inozemno tržište „izlazilo“ 17 milijuna konzervi sardine, a sada će se ta brojka popeti na 40 milijuna. Puno pozornosti posvetiti će se i proizvodnji marinirane i smrznute ribe, što bi izvoz moglo povećati na preko osamdeset posto.

Župan splitsko dalmatinski Zlatko Ževrnja naglasio je da je najbitnije to što se na Braču dogodila velika investicija u proizvodnju i preradu ribe i ribljih proizvoda, jer jedino jačanjem proizvodnog sektora Hrvatska može krenuti naprijed velikim koracima u EU.  

- I u slatkovodnom ribarstvu, pogotovo u uzgoju i ribolovu šarana i pastrva koji smo prošlih godina zapustili, treba iskoristiti šanse koje nam se nude s obzirom na članstvo u EU-u – naglasio je ministar Jakovina.

- Bez ovakvih projekata Hrvatska ne može izaći iz krize, i samo se na ovaj način stvaraju nova radna mjesta. HBOR je u izgradnji tvornice sudjelovao sa 187 milijuna kuna kredita – naglasio je na koncu Kovačev.

Interesantno je da je prije nekoliko dana novu tvornicu „Sardine“ iz Postira razgledao i Marko Curavić, predsjednik Odbora za malo i srednje poduzetništvo u parlamentu Europske unije, a koji u Bruxellesu zastupa Njemačku gdje je rođen i živi, a obiteljski korijeni su mu u Hrvatskoj.

Saša Ljubičić
Foto: Jadran Babić / CROPIX